Din IP

Måste säga att det känns bra än så länge...

Kinesiotape

 

För snabbare läkning


Kinesiotejp metoden har tagit Rehabiliterings- och Idrottsmedicinska världen med storm. Utvecklad av dr Kenzo Kase för nästan 25 år sedan i Japan, har Kinesiotejpning blivit standard för terapeutisk rehabtejpning. Idén var att förstärka kroppens egna läkningsprocesser genom att applicera ett nytt material med en speciell teknik. Kinesiotapen är tillverkad med hudens karakteristiska egenskaper som modell och kan därför överföra ”positiv sensorisk information” till kroppen. Genom tester i Kina utvecklades appliceringstekniken vilket också fick ge upphov till namnet. Tejpningen möjliggör full rörlighet i leden, jämfört med den traditionella tejpningen, där leder tejpas för stöd och stabilitet och ofta begränsar rörligheten.

Tack vare tejpens unika material får man oftast en omedelbar effekt efter appliceringen. I motsats till den ”vanliga sporttejpen” får man med kinesiotapen ett utökat rörelseomfång i det tejpade området i såväl vardags– som idrottsaktiviteter. Tejpen är elastisk och lika tunn som huden med en funktion som kanaliserar bort vatten, vilket möjliggör för den skadade att duscha och bada utan att behöva byta tejpen (tejpens speciella klisterförmåga ger kroppen möjlighet till självläkning 24 timmar per dag). Oftast får man en omedelbar positiv effekt efter appliceringen och därefter får man i de flesta fall en förbättring de närmaste 3-5 dagarna. Vid vissa specifika skadeproblem kan det behövas upprepade behandlingar under längre tid för att effekten skall märkas. Kinesiotape kan användas tillsammans med andra terapiformer som t.ex. massage, ultraljud, laser och elektrostimulering.

 

                                                                                                                                                                                                                      Kinesiotaping påverkar aktiveringen av det neurologiska systemet, kroppens informationsprocessor och cirkulationssystemet. Musklerna påverkar inte enbart kroppens rörelser utan också de venösa flödena, lymfaflödena, kroppens temperatur etc. Felaktig muskelfunktion leder därför till en rad symptom. Kinesiotapen har den unika egenskapen att den kan rehabilitera 24 timmar om dygnet och hjälper kroppen att aktivera sin egna läkningsprocess. Användandet av kinesiotaping har fått ett helt nytt angreppssätt vid behandlingen av nerver, muskler, senor, leder och organ.

                                                                                                                                                                                                                          Kinesiotaping baseras på en filosofi som siktar på att ge full rörelsefrihet för att på så sätt tillåta att kroppens system läker sig självt biomekaniskt. Kinesiotaping lindrar smärta och underlättar lymfdränage genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar upphöjningar i huden och ökar mellanrummen lokalt. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändarna och smärtreceptorerna och smärtan lindras. Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas. Tejpen kan användas tex. för följande: Smärta, stukningar, reducera rörligheten, luxation, idrottsskador, artrit, ryggproblem, muskelspänning, ischias, problem med sacroiliaca, huvudvärk, migrän, epicondylit, carpaltunnel syndrom, lymfödem, menstruationsproblem, graviditet mm.

 

 

All tejp som Manus använder är CE märkta vilket innebär att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhets- och kvalitetskrav som EU ställer för just den produktgruppen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0